Δέσμευση Γιούνκερ για χρηματοδότηση της “Σιδηροδρομικής Εγνατίας” 

Τη ρητή δέσμευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την οικονομική στήριξη του έργου σιδηροδρομικής σύνδεσης “sea 2 sea”, που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη, το Μπουργκάς, τη Βάρνα και το Ρούσε της Βουλγαρίας, εξασφάλισαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας, Αλέξης Τσίπρας και Μπόικο Μπορίσοφ, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής και, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στη διάρκειά της ο Έλληνας και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός παρουσιάσαν την πρόταση στον πρόεδρο της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο πνοής. Στη συνάντηση αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις των τεχνικών ομάδων προετοιμασίας του έργου, ώστε τις επόμενες εβδομάδες να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το πακέτο “Γιούνκερ”.

Ο διάδρομος sea 2 sea

Το συνολικό έργο αφορά την ανάπτυξη ενός διαδρόμου πολυτροπικών μεταφορών για τη σύνδεση των λιμένων του βορειοανατολικού Αιγαίου με τους λιμένες της Μαύρης Θάλασσας και τον Δούναβη, προσφέροντας έτσι μια εναλλακτική διαδρομή προς τα στενά του Βοσπόρου, όπου παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση. 

Επί του παρόντος, η κύρια οδός που συνδέει το Αιγαίο με την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι μέσω των στενών του Βοσπόρου. H απουσία εναλλακτικού διαδρόμου, όχι μόνο για να μειωθούν τα επίπεδα συμφόρησης στα στενά του Βοσπόρου, αλλά και για να υπάρξει ασφαλής διαδρομή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αποτελεί το ζητούμενο του έργου. Η σιδηροδρομική σύνδεση των λιμένων της βορειοανατολικής Ελλάδας με τους λιμένες της Μαύρης Θάλασσας και έως τον Δούναβη θα μπορούσε να παράσχει μια τέτοια εναλλακτική λύση.

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία