Η πτώση τιμής του γάλακτος και ο πραγματικός κίνδυνος για τη "Φέτα"...

Ενέργειες για τη διασφάλιση της παραγωγής φέτας, όπως αυτή ορίζεται ως προϊόν ονομασίας προέλευσης, ώστε να διατηρήσει τον χαρακτήρα ενός μοναδικού προϊόντος με διεθνή αναγνώριση, ζητούν από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής Έβρου Δημήτρης Ρίζος, ζητείται επίσης από τους συναρμόδιους υπουργούς να υιοθετήσουν τη χρήση μεικτών κλιμακίων ελέγχου, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα αλλά και η ουσιαστική τιμωρία των παραβατών η οποία θα λειτουργεί αποτρεπτικά.

Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης ήταν η διαπίστωση ότι “το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συνεχής πτωτική πορεία της τιμής κυρίως του πρόβειου, αλλά και του γίδινου γάλακτος. Πλέον, η τιμή παραγωγού για το πρόβειο σε πολλές περιπτώσεις προσεγγίζει τα 0,80 ευρώ/λίτρο, όταν μέχρι το 2016 κινούνταν σε επίπεδα άνω του 1ευρώ/λίτρο. Τα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών, καθιστούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων ζημιογόνες και οδηγούν τους παραγωγούς σε μείωση ζωικού κεφαλαίου.

Είναι δεδομένο ότι τον τελευταίο χρόνο δεν υπήρξε δραματική αύξηση της παραγωγής η οποία θα δικαιολογούσε την πτώση της τιμής, αντίθετα υπήρξε μείωση. Τα βασικά επιχειρήματα από την πλευρά των γαλακτοβιομηχανιών αναφέρονται σε μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, μείωση των εξαγωγών, έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών και μείωση της τιμής του εισαγόμενου γάλακτος! Από την πλευρά των κτηνοτρόφων, γίνεται λόγος για κατακόρυφη αύξηση της  παράνομης εισαγωγής πρόβειου γάλακτος, κυρίως από χώρες της βαλκανικής, το οποίο μεταποιείται ως ελληνικό”.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι “το θέμα, πέραν της επίδρασης του σε ένα σημαντικό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής και τη βιωσιμότητα χιλιάδων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αποτελεί και ένα μέιζον ζήτημα για τη «ναυαρχίδα» των προϊόντων ΠΟΠ ζωικής προέλευσης της χώρας μας, τη Φέτα.

Μεταξύ των προδιαγραφών της φέτας, όπως αυτές καθορίζονται με υπουργική απόφαση, είναι και η προέλευση του γάλακτος. Σύμφωνα με αυτήν, το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της φέτας προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και το νομό Λέσβου και από φυλές αιγοπροβάτων παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στην περιοχή παρασκευής της. Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξη ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος, αποτελεί προϋπόθεση για την ύπαρξη και της Φέτας”.

Δείτε εδώ αναλυτικά την ερώτηση:

http://www.syriza.gr/article/id/70593/Erwthsh-boyleytwn-toy-SYRIZA-gia-thn-katakoryfh-ptwsh-ths-timhs-toy-probeioy-galaktos-kai-ton-pragmatiko-kindyno--gia-th-Feta.html#.WX-QJBRnNhA 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία