Ακατάσχετο για τις συντάξεις ζητούν 60 βουλετές του ΣΥΡΙΖΑ

Την προστασία των αναδρομικά καταβαλλόμενων συντάξεων από τις κατασχέσεις και μέτρα για την επιστροφή εκείνων που έχουν κατασχεθεί κατά παράβαση της προστατευτικής ρήτρας περί ακατάσχετου, ζητούν 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και οι τρεις του Έβρου (Ν. Γκαρά, Γ. Καΐσας και Δ. Ρίζος), “πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που έχουν λάβει αναδρομικά συντάξεις, μη υπερβαίνουσες κατά μήνα το ανώτατο όριο του ακατάσχετου, ωστόσο το Δημόσιο και τα πιστωτικά ιδρύματα προέβησαν στην κατάσχεσή τους κατά παράβαση της προστατευτικής διάταξης”.

Σημειώνουν επίσης ότι “οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά προστατεύονται από τις κατασχέσεις, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις δε που ο μισθός ή η σύνταξη υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ,  επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ”. 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία