Ερώτηση ΚΚΕ για την εξόφληση των τευτολοπαραγωγών

Στη βουλή έφτασε το θέμα της εξόφλησης των τευτλοπαραγωγών, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας, πέντε βουλευτές του ΚΚΕ.

Οι κ. κ. Διαμάντω Μανωλάκου , Σάκης Βαρδαλής , Γιάννης Δελής , Γιώργος Λαμπρούλης και  Κώστας Στεργίου ζητούν να πληροφορηθούν πότε θα δοθούν από την ΕΒΖ τα χρήματα που οφείλονται στους παραγωγούς για την παραγωγή που παρέδωσαν το 2015 στη Βιομηχανία, τι προγραμματισμός υπάρχει για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο για την ΕΒΖ και ποιος ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της βιομηχανίας, για την κάλυψη των αναγκών της χώρας; ων 

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι “μετά την προκαταβολή - ψίχουλα που δόθηκε πριν τρεις μήνες για τη σοδειά που παρέδωσαν, οι τευτλοπαραγωγοί από την Ορεστιάδα, τις Σέρρες, το Πλατύ, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, αλλά και οργής, γιατί δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν για την υπόλοιπη οφειλή-εξόφληση που από μέρα σε μέρα υπάρχει αναβολή και κοροϊδία”. 

Κατηγορούν δε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι “έχει εγκαταλείψει τις μεγαλοστομίες και υποσχέσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της ΕΒΖ. Ωστόσο πόρους και επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, αναπτυξιακό νόμο, μείωση τιμολογίου ενέργειας κ.ά υπόσχεται στον ΣΕΒ και τις αξιώσεις του και στους επενδυτές του εξωτερικού, όχι όμως για τη διατήρηση, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της ΕΒΖ, σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και της ντόπιας παραγωγής για την κάλυψη των αναγκών του λαού σε ζάχαρη”. 

Χαρακτηρίζουν, τέλος, “δίκαιη την αγανάκτηση των τευτλοκαλλιεργητών, όχι μόνο για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση, αλλά και για την αβεβαιότητα ως προς την ύπαρξη της τευτλοκαλλιέργειας για την επόμενη χρονιά”. 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία