“Σφάζονται” στα πρυτανικά αλώνια 

Την περασμένη Παρασκευή (02/03) ο καθηγητής και Πρύτανης (;) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθανάσιος Καραμπίνης, με μία ανοιχτή επιστολή του, δήλωνε στην πανεπιστημιακή κοινότητα την επιστροφή στα καθήκοντά του.

Όπως ο ίδιος ανέφερε στην επιστολή του, μία ημέρα ενωρίτερα, την 1η Μαρτίου, είχε δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αίτηση ακυρότητας με την οποία ο κ. Καραμπίνης είχε προσβάλει την απόφαση του Υπουργού Παιδείας να τον θέσει σε αποχή από τα καθήκοντα του. 

Ο κ. Καραμπίνης μιλούσε για “δικαίωση”, ενώ άφηνε σαφείς αιχμές για “εκείνους που μεθόδευσαν και υπηρέτησαν πιστά την ακαδημαϊκή εκτροπή”, όπως υποστήριζε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι στο διάστημα της απουσίας του, κατά το οποίο χρέη πρυτενεύοντος ασκούσε ο καθηγητής Σταύρος Τουλουπίδης, “το Δ.Π.Θ. όχι μόνο δεν συνέχισε την αναπτυξιακή δυναμική του, αλλά βρέθηκε στο στόχαστρο κύκλων οι οποίοι επιθυμούν την συρρίκνωση του”. 

Έξι μέρες μετά (08/03), ο Πρυτανεύων του Δημοκρίτειου, Σταύρος Τουλουπίδης, βγήκε στην αντεπίθεση, αρχικά με μία “διαπιστωτική πράξη” που “άδειαζε” τον κ. Καραμπίνη, τονίζοντας ότι ουδέποτε επανήλθε στα πρυτανικά του καθήκοντα, παρά την έκδοση της  απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού δεν εκδόθηκε γι΄ αυτό διαπιστωτική πράξη της διοίκησης, αλλά αντίθετα, την περασμένη Δευτέρα (05/03) ήρθε και η απόφαση του υπουργού Παιδείας, με την οποία τίθεται αιτιολογημένα πλέον σε αποχή από τα πρυτανικά του καθήκοντα ο κ. Καραμπίνης, και η απόφαση αυτή αντικαθιστά την ακύρωση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό σημαίνει ότι “όλες οι πράξεις του Καθηγητή κ. Αθανάσιου Καραμπίνη, στις οποίες προέβη ως ασκών αυθαιρέτως πρυτανικά καθήκοντα από 1-3-2018, είναι ανυπόστατες”, αναφέρεται στη “διαπιστωτική πράξη” που υπογράφει ο κ. Τουλουπίδης. 

Ακολούθησε και δεύτερο “μήνυμα” από τον πρυτανεύοντα του Δ. Π. Θ., ο οποίος επίσης με ανοιχτή επιστολή του προς την πανεπιστημιακή κοινότητα ασκεί δριμύτατη κριτική στον κ. Καραμπίνη για το γεγονός ότι “το Δ.Π.Θ. βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» από πράξεις και παραλήψεις του Πρύτανη”. Επιπλέον, του χρεώνει “έπαρση και αλαζονεία” και σημειώνει ότι “όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως «φωτεινοί ηγέτες» και «σωτήρες» του Πανεπιστημίου, ταυτίζοντας τα υπερμεγέθη “εγώ” τους και τα συμφέροντα τους με το ίδρυμα, μόνο κακό κάνουν, τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στον εαυτό τους”.

Ο κ. Τουλουπίδης επισημαίνει ότι “με την αποκατάσταση της ηρεμίας στους κόλπους του Πανεπιστημίου, θα συνεχιστεί ο διάλογος με όλους τους θεσμούς ώστε να υλοποιηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός που έχει υιοθετηθεί και αφορά τη φοιτητική μέριμνα και τις υποδομές, την ανάπτυξη νέων ακαδημαϊκών τμημάτων στις υπάρχουσες πανεπιστημιουπόλεις, την καινοτομία και την έρευνα, την ίδρυση κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στα πλαίσια του ΚΙΔΙΒΙΜ”.

“Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους φοιτητές, τους υπαλλήλους, την κοινωνία και τους εαυτούς μας να μην επιτρέψουμε στην εκδικητικότητα ενός αυτοθυματοποιημένου προσώπου και των χουλιγκάνων του να αποδομήσουν το ίδρυμα μας”, τονίζει, τέλος, ο πρυτανεύων του Δ. Π. Θ. 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία