Επανεκκίνηση βιομηχανίας και τευτλοκαλλιέργειας ανακοίνωσε ο Λαφαζάνης

Η αποπληρωμή των περσινών οφειλών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης προς τους τευτλοπαραγωγούς και η εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης για την ίδια τη βιομηχανία προκειμένου να επανεκκινηθεί η παραγωγική διαδικασία, θα είναι το πρώτο βήμα στο οποίο θα προχωρήσει το υπουργείο για να διασωθεί η τευτλοκαλλιέργεια και η παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στην Αθήνα.

 

Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της σύσκεψης, οι οφειλές προς του παραγωγούς ανέρχονται σε περίπου 7 εκατ. Ευρώ (για το υπόλοιπο 45% που τους οφείλεται) , ενώ οι ανάγκες για να λειτουργήσει η ΕΒΖ υπολογίζονται σε 20-25 εκατ. ευρώ. «Είμαστε κάτω από το μηδέν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, «αν δεν πάρουμε μια απόφαση θα τελειώσουμε με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τους τευτλοπαραγωγούς. Θέλω να κάνουμε μια σωτήρια παρέμβαση. Να γίνει τώρα το πρώτο βήμα για να μην καταστραφεί ότι υπάρχει. Να πάρουν τα χρήματά τους οι τευτλοπαραγωγοί για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη νέα περίοδο και επανακκινηθεί η παραγωγική διαδικασία” ενώ υπογράμμισε ότι τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις εκτιμώντας πως θα βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται.

Το δεύτερο βήμα, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα είναι να εξετασθεί η περίπτωση απεξάρτησης της ΕΒΖ από τον εκκαθαριστή, να προχωρήσει η αλλαγή διοίκησης, η οποία θα έχει νέο προσανατολισμό, και σε διάλογο με παραγωγούς και εργαζομένους να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα. «Στόχος τους υπουργείου», είπε, « είναι μια ισχυρή τευτλοκαλλιέργεια, μια ισχυρή βιομηχανία ζάχαρης. Πιστεύουμε ότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης μπορεί να έχει προοπτικές, να είναι αποδοτική, ανταγωνιστική, να μην έχει ελλείμματα», σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης τονίζοντας πως «αν είχε άλλη διαχείριση εδώ και χρόνια, δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ».

Ο γόρδιος δεσμός της ιδιότυπης σχέσης που υπάρχει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΒΖ με την Τράπεζα Πειραιώς και τον εκκαθαριστή, πρέπει να λυθεί, ανέφερε από την πλευρά του ο Βαγγέλης Αποστόλου, σημειώνοντας ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να στηριχθούν οι τευτλοκαλλιεργητές για να μπορέσει να ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος και στη συνέχεια να εξετασθούν ζητήματα όπως της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Τεύτλων. «Στο πλαίσιο της βασικής μας κατεύθυνσης για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, στοχεύουμε στην ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας και να επιστρέψουμε αν είναι δυνατόν στην πρότερη κατάσταση παραγωγής», είπε ο κ. Αποστόλου.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί τεύτλων, έδειξαν διατεθειμένοι να βάλουν... “πλάτη” και να ξεκινήσουν τη σπορά (σε Λάρισα, Πλατύ πρέπει να αρχίσει άμεσα) εφόσον εκπληρωθούν δύο βασικές και απολύτως λογικές προϋποθέσεις. Κατ' αρχήν να τους καταβληθούν τα οφειλόμενα από την παραγωγή που παρέδωσαν (υπολείπεται το 45%) και για τα ασυγκόμιστα τεύτλα και κατά δεύτερον να ανακοινωθεί το τιμολόγιο για τη νέα καλλιεργητική χρονιά του 2015, το οποίο θα εγγυηθεί η κυβέρνηση.

 

Η συνάντηση στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κράτησε περισσότερο από δύο ώρες και συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων της βιομηχανίας, τευτλοπαραγωγοί, οι διευθυντές και των 3 τριών εργοστασίων σε Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες και Ορεστιάδα, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης ο αναπληρωτής και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Αποστόλου και Σγουρίδης, οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμανατίδου από τη Θεσσαλονίκη. Αφροδίτη Σταμπουλή από τις Σέρρες και Νατάσα Γκαρά από τον Έβρο.

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία