“Η Τράπεζα Πειραιώς αποκλειστικά υπεύθυνη για τη μη πληρωμή των τευτλοπαραγωγών”, δηλώνει ο Χαρίτσης

Την Τράπεζα Πειραιώς, ως “αποκλειστικά υπεύθυνη” για τη μη πληρωμή των τευτλοπαραγωγών για την παραγωγή του 2017, “έδειξε” σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε στη δήλωσή του ότι ενώ από την πλευρά της η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης παρείχε όλες τις εγγυήσεις που της ζητήθηκαν για την δανειοδότησή της εντούτοις η τράπεζα αρνείται και καθυστερεί την κεφαλαιακή της διευκόλυνση. Καλεί μάλιστα την Τράπεζα να “αναλάβει τις ευθύνες της” και τονίζει ότι, από την πλευρά της, η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να κρατήσει ζωντανή τη βιομηχανία και την παραγωγή ζάχαρης.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση:

«Αυτές τις μέρες, χιλιάδες τευτλοπαραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι για την παραγωγή του 2017 με αποκλειστική ευθύνη της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία αρνείται να παράσχει στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης την απαραίτητη κεφαλαιακή διευκόλυνση παρά την πλήρη κάλυψή της από την διοίκηση της επιχείρησης. Αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο την ΕΒΖ αλλά συνολικότερα έναν πολύ σημαντικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα μας.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε μια από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες της χώρας να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικών και επιχειρηματικών σκοπιμοτήτων, όπως διαχρονικά συνέβαινε στο παρελθόν. Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, με πρώτη και καλύτερη την πιστώτρια τράπεζα.

Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αγροτών και των εργαζόμενων της ΕΒΖ. Τους διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κρατήσουμε ζωντανή τη βιομηχανία και την παραγωγή ζάχαρης».

Οι εγγυήσεις και το "μπα ντε φερ" Πειραιώς- Χαρίτση...

Δεν είναι η πρώτη φορά, εδώ και τρία περίπου χρόνια, που η Τράπεζα Πειραιώς παίζει ένα “περίεργο ρόλο” που σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται να υπονομεύει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Εν προκειμένω, ενώ η ΕΒΖ έχει δώσει ως ενέχυρο 14 χιλιάδες τόνους ζάχαρης (8 του εργοστασίου Ορεστιάδας και 6 από τις αποθήκες στο Πλατύ), αξίας περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ άλλα 6 εκ. ευρώ, από τα κέρδη των εργοστασίων στη Σερβία συν το ακίνητο στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης εντούτοις η Πειραιώς δεν προχωρά στην εκταμίευση των 10,2 εκ. ευρώ που θα δινόταν για την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών, μέχρι το τέλος του έτους. Να σημειωθεί ότι οι εγγυήσεις που δίνονται ξεπερνούν κατά πολύ το αιτούμενο προς δανειοδότηση ποσό.

Ουσιαστικά, το τελευταίο διάστημα, είναι σε εξέλιξη ένα “μπα ντε φερ” μεταξύ Χαρίτση και Πειραιώς, με την τράπεζα να “κρεμά” δύο φορές τον υπουργό. Την πρώτη φορά στα μέσα Νοέμβρη (13/11/17), όταν από το εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας ανακοίνωνε ότι θα δοθούν άμεσα στους τευτλοπαραγωγούς 2,5, περίπου, εκ. ευρώ έναντι οφειλών, ποσό που δεν δόθηκε ποτέ και μια δεύτερη τώρα που υπήρξε η δέσμευση για πληρωμή της παραγωγής του 2017 μέχρι το τέλος του έτους, που επίσης δεν υλοποιείται. Μια πιθανή ερμηνεία, με πολιτικο- οικονομικές προεκτάσεις, είναι πως η Τράπεζα θέλει να στείλει ένα “μήνυμα”: “Ας λέει ότι θέλει ο Χαρίτσης εμείς έχουμε τον τελευταίο λόγο”. Έτσι εξηγείται και η ευθεία επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στην Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της παραπάνω δήλωσης στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Αναζητείται "εμπιστοσύνη"...

Το σημαντικότερο διακύβευμα όμως είναι η “εμπιστοσύνη” μεταξύ τευτλοπαραγωγών και ΕΒΖ, η οποία χαρακτηρίζεται από “καχυποψία” και “αστάθεια”. Αν δεν αποκατασταθούν οι “σχέσεις” και η “εμπιστοσύνη” τότε τίθεται υπό αίρεση ο φιλόδοξος στόχος του διπλασιασμού, σχεδόν, της καλλιέργειας τεύτλων από 65 σε 120 χιλιάδες στρέμματα, το 2018, με ότι αυτό συνεπάγεται...

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία