Εργαζόμενοι μπλοκάρουν τη “δέσμευση” της παραγωγής ζάχαρης στην Πειραιώς

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας. Από το μεσημέρι της Τρίτης, 13 Ιανουαρίου 2015, φυλάσσουν με βάρδιες τις αποθήκες και τα σιλό όπου βρίσκεται η παραγωγή ζάχαρης, προκειμένου να μην τα σφραγίσει- δεσμεύσει η τράπεζα Πειραιώς για δάνειο 11 εκ ευρώ που δόθηκε στη βιομηχανία για την αποπληρωμή μέρους της οφειλής προς τους τευτλοπαραγωγούς.

Η διοίκηση της βιομηχανίας, ενώ στην πρόσφατη συνάντηση με τους εργαζόμενους έλεγε ότι αδυνατεί να πάρει δάνειο γιατί οι όροι και οι εγγυήσεις που ζητά η Πειραιώς είναι δυσβάσταχτοι, τελικά φαίνεται πως πιέστηκε πολιτικά ενόψει εκλογών και ενέδωσε στις απαιτήσεις της τράπεζας και των πολιτικών προϊσταμένων και υπέγραψε δανειακή σύμβαση. Έτσι, συμφώνησε και “δέσμευσε”, εκτός των 30 χιλιάδων τόνων που ήταν δεσμευμένοι για δάνειο του 2013 άλλες 19 χιλιάδες τόνους για να δανειοδοτηθεί με 11 εκ. Ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή, δέσμευσε το σύνολο σχεδόν, 49 από τις 52 χιλιάδες τόνους, της ζάχαρης που βρίσκεται στον ελλαδικό χώρο στην τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να καταβάλλει στους παραγωγούς το 60% απ' όσα τους οφείλει. “Αν δεσμευτεί η ζάχαρη, τελειώσαμε αύριο. Αύριο δεν θα υπάρχει εταιρεία”, είπε στο e-vertigo.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων, Χριστόδουλος Βαρκάκης. “Ότι πουλάει η εταιρεία θα το παίρνει η Τράπεζα. Σήμερα σταματήσαμε τη διαδικασία, δεν έχουμε σκοπό να τους αφήσουμε”, συμπλήρωσε ο κ. Βαρκάκης.

Οι εργαζόμενοι “βλέπουν” πίσω από την εξέλιξη αυτή σαφή πολιτική παρέμβαση, καθώς υπάρχει έντονη δυσφορία και γρίνια στους παραγωγούς που παραμένουν απλήρωτοι, για πρώτη φορά στην ιστορία της βιομηχανίας. Γι αυτό και η δέσμευση είναι το σύνολο του δανείου να κατευθυνθεί για “μερική εξόφληση” των αγροτών έτσι ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα ενόψει εκλογών, μήπως και...ξεγελαστούν από το συγκυβερνητικό... “ενδιαφέρον” για τους αγρότες και προβλήματά τους.

Η αλήθεια είναι πως εφόσον προχωρήσει η δέσμευση των 49 εκ των 52 χιλιάδων τόνων ζάχαρης η Ε. Β. Ζ δεν θα είναι πια απλά δεμένη “χειροπόδαρα” αλλά και με μια “πέτρα” στο λαιμό. Χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς ποσότητες ζάχαρης προς πώληση, με υπόλοιπο, 40%, αποπληρωμής στους αγρότες, με υποχρεώσεις σε προμηθευτές εφοδίων, λιπασμάτων, χωρίς κανένα σχεδιασμό για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, μισθοδοσία εργαζομένων, θα είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις λειτουργικές ανάγκες της. Ακόμη και μια άλλη διοίκηση που θα επιχειρούσε την ανασυγκρότηση και την αλλαγή πορείας της βιομηχανίας θα ήταν αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα και δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Τις καλύτερες των προθέσεων να έχει είναι δύσκολο και αμφίβολο αν θα μπορούσε να σώσει την εταιρεία και την τευτλοκαλλιέργεια, την οποία συστηματικά και στοχευμένα υπονόμευσαν τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης με το ξεπούλημα της ποσόστωσης.

 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία