Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης

Αποθηκευτικές και ψυκτικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επιδιώκει να δημιουργήσει ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών-Βιομηχάνων Βορείου Έβρου (Σ. Β. Β. Β. Ε.), προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μεταφοράς των προϊόντων που παράγουν οι επιχειρήσεις-μέλη του.

Το ζήτημα εξετάζεται σε στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο. Λ. Α.), η διοίκηση του οποίου επεξεργάζεται την πρόταση με σκοπό να την εντάξει στους νέους σχεδιασμούς αξιοποίησης του Λιμένα και να την υλοποιήσει σύντομα. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος προγραμματίζει επαφές και με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την υλοποίηση του έργου αναβάθμισης και ηλεκτροκίνησης του σιδηρόδρομου του Έβρου, ώστε να δημιουργηθεί ένα συνδυασμένο δίκτυο μεταφοράς των προϊόντων μέχρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα συμπιέσει έως και 60% τα μεταφορικά κόστη που σήμερα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις του βορείου Έβρου. 

«Οι μεταφορές πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του βορείου Έβρου σε σχέση με ομοειδείς επιχειρήσεις άλλων περιοχών της χώρας και του εξωτερικού, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ο μηχανισμός της γρήγορης, εύκολης και οικονομικής μεταφοράς των προϊόντων τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Χρήστος Δούκας, που συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (13/09) με μέλη του Σ. Β. Β. Β. Ε. στην Ορεστιάδα, με σκοπό τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης που θα συμπεριλάβει ο Ο. Λ. Α. στον σχεδιασμό του. «Επειδή το λιμάνι, στη διαδικασία αξιοποίησής του, πρέπει να μπει και σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή να συνδεθεί με την ντόπια επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που έχουν βλέψεις να διακινήσουν το προϊόν τους στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα πρέπει να επιτευχθεί η σύνδεση με τους φορείς που εκπροσωπούν τον συγκεκριμένο επιχειρηματικό κόσμο, για να βρεθούν οι τρόποι που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αυτές», πρόσθεσε ο κ. Δούκας, τονίζοντας ότι «με τον τρόπο αυτό τα προϊόντα των επιχειρήσεων θα γίνουν ελκυστικότερα “χρησιμοποιώντας” το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη διαδικασία της διακίνησης». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το μεταφορικό κόστος των επιχειρήσεων της περιοχής θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο εάν προχωρήσει και η αναβάθμιση του σιδηρόδρομου, «η οποία υπάρχει στη μεγάλη εικόνα ανάπτυξης του λιμένα και των δραστηριοτήτων του», όπως είπε. 

Βασίλης Δημητριάδης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιοτεχνών-Βιομηχάνων Βορείου Έβρου

Το θέμα της αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου του Έβρου υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών-Βιομηχάνων Βορείου Έβρου, Βασίλης Δημητριάδης. «Επιδιώκουμε την αναβάθμιση αυτή, ώστε να πετύχουμε την οικονομική μεταφορά των προϊόντων μέχρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Από 'κει και πέρα, δια θαλάσσης, να φτάσουμε στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, ακόμα και να κάνουμε εξαγωγές των προϊόντων μας», εξήγησε ο κ. Δημητριάδης. Επεσήμανε επίσης ότι «υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή του βορείου Έβρου, οι οποίες διακινούν μεγάλα φορτία (φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά, πλαστικά, γαλακτοκομικά, αναψυκτικά κ.λ.π.) και επιζητούν λύσεις οικονομικής μεταφοράς τους.   Ο Σύνδεσμος έχει 45 μέλη περίπου και το 50% αυτών είναι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη να ελαφρύνουν τα κόστη αυτά, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές». 

Χριστόδουλος Τοψίδης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου-εκπρόσωπος στο Δ. Σ. του Ο.Λ.Α. 

Στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του Έβρου και ιδιαίτερα του βορείου τμήματος του νομού, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης. «Ο δρόμος που πάμε να ανοίξουμε, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιοτεχνών-Βιομηχάνων Βορείου Έβρου, αποτελεί σημείο αναφοράς και περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρων εντός των εγκαταστάσεων του λιμένα, οι οποίοι θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου να γίνουν οι επιχειρήσεις της περιοχής πιο ανταγωνιστικές», ανέφερε συγκεκριμένα. Πρόσθεσε, πάντως, πως εκτός από το ζητούμενο της θαλάσσιας μεταφοράς των προϊόντων, «οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξασφαλίσουν και την επιδότηση του κόστους οδικής μεταφοράς. Εμείς θα καταθέσουμε πρόταση και στον κ. Τσίπρα τον Οκτώβριο, που θα επισκεφθεί τη Θράκη για το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο, γιατί πιστεύουμε ότι εάν πετύχουμε αυτές τις διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις, δεν θα μιλάμε για έναν Έβρο απομακρυσμένο από τα κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ, παράλληλα, θα συμβάλουμε και στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της περιοχής». 

  • SBBE
  • SBBE1
  • SBBE2
  • SBBE3
  • SBBE4
  • SBBE5

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία