Αλεξανδρούπολη: σημαντικός ενεργειακός παίκτης η Ελλάδα

Την εθνική ενεργειακή στρατηγική παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο 1st Oil & Gas Forum που διοργάνωσε σήμερα (7/9/2017), σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την Ενεργειακή Οικονομία.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, η εθνική ενεργειακή στρατηγική “περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και την επέκταση του φυσικού αερίου ως μέρος της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας”. Τόνισε επίσης τη σημασία του φυσικού αερίου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού. Υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας για την προώθηση και υλοποίηση του κάθετου διαδρόμου, ως εναλλακτικής Πύλης εισόδου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα τέσσερα έργα που συνθέτουν τον κάθετο διάδρομο, τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, την πλωτή μονάδα ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης, τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας και τον Διασυνδετήριο Αγωγό Βουλγαρίας-Σερβίας. Στη συνέχεια, ανέπτυξε τις προοπτικές της Ελλάδας ως χώρας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, έκανε αναφορά στο έντονο διεθνές ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στον τομέα των υδρογονανθράκων, το οποίο και έχει οδηγήσει στην προκήρυξη δύο νέων διαγωνισμών για περιοχές στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Στο συνέδριο μίλησε και η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova, η οποία σημείωσε πως «λόγω της έλλειψης κοινής ενεργειακής πολιτικής, οι χώρες της περιοχής πρέπει να επιδείξουν όχι μόνο την πολιτική βούληση αλλά και την απαραίτητη ενεργειακή αλληλεγγύη στην κατασκευή έργων υποδομής φυσικού αερίου και διασυνδέσεων. Η Βουλγαρία και η Ελλάδα, εργάζονται ενεργά για την κατασκευή του interconnector gas connection διασυνδετήριο αγωγό αερίου Βουλγαρίας – Ελλάδας, προβλέποντας η κατασκευή να ξεκινήσει το 1ο εξάμηνο του 2018. Εξετάζουν τις δυνατότητες αμοιβαίας συμμετοχής στην κατασκευή του τερματικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης και του project κάθετου άξονα αερίου. Πιστεύω ότι αυτά τα έργα θα βοηθήσουν την Βουλγαρία την Ελλάδα και τη Σερβία να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στα Βαλκάνια. Επίσης, πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Σερβία θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού κόμβου αεριαγωγού «Bαλκαν» στη Βουλγαρία. Η κατασκευή μιας σύγχρονης, συνδεδεμένης ενεργειακής υποδομής στην περιοχή δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση. Είναι αναγκαιότητα για όλες τις χώρες των Βαλκανίων».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ενέργειας της Σερβίας κ. Aleksandar Antic, επεσήμανε τη σημασία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών χωρών οι οποίες παρά τη μικρή δυναμική τους, έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να εισέλθουν στην αγορά της ενέργειας και να συνομιλούν ισότιμα με μεγάλους παίκτες της αγοράς.

Κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου χαιρετισμού του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο για τη μεταφορά ενέργειας, ισχυροποιώντας έτσι τη γεωπολιτική της θέση και την πολιτική της δύναμη και επιρροή.

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt αφού χαρακτήρισε την Αλεξανδρούπολη ως ιστορικό σταυροδρόμι αλλά και μελλοντικό ενεργειακό κέντρο

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, αναφέρθηκε στα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην αγορά ενέργειας που προσδίδουν μια σειρά από έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν στην περιοχή τονίζοντας πως “με σωστό σχεδιασμό και μεθοδικότητα μπορούμε να πετύχουμε το στρατηγικό μας στόχο που είναι η ανάδειξη της Περιφέρειάς μας σε πραγματικό ενεργειακό κόμβο για τη χώρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή.»

Τέλος, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε πως “οι γεωπολιτικές εξελίξεις αναδεικνύουν την Αλεξανδρούπολη σε ενεργειακό κόμβο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Η Αλεξανδρούπολη είναι πλέον, ύστερα από είκοσι περίπου χρόνια διασυνοριακών προσπαθειών και πρωτοβουλιών, ενεργειακή γέφυρα για τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου που συμβάλουν αποφασιστικά στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης».

 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία