Τυχερό: Κορυφαίο το εδώδιμο λάδι κάνναβης της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “Θεογένης”

Από τα κορυφαία σε ποιότητα εδώδιμα έλαια κάνναβης σε όλη την Ευρώπη είναι αυτό που παρήγαγαν οι καλλιεργητές ήμερης κάνναβης του Τυχερού, που συνεργάζονται με την τοπική Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Θεογένης».  

Η καλλιέργεια, που δοκιμαστικά ξεκίνησε πέρυσι σε 7 στρέμματα και φέτος έφτασε τα 100, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς ευνοείται από το μικροκλίμα της περιοχής και φαίνεται ότι μελλοντικά θα αλλάξει τα δεδομένα της αγροτικής οικονομίας του τόπου.  

Οι περίπου 10 καλλιεργητές της φετινής περιόδου εκτιμάται ότι θα γίνουν δεκάδες από την επόμενη καλλιεργητική σαιζόν, καθώς η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Θεογένης» μπαίνει μπροστά, και σε ρόλο «πιλότου» θα μεταφέρει την εμπειρία της σε διάφορες περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο συνεργασιών της με αγρότες που ενδιαφέρονται να «μπουν» στην καλλιέργεια της ήμερης κάνναβης. Η συνεταιριστική επιχείρηση θα καθοδηγήσει τους νεοεισερχόμενους και θα απορροφήσει το σύνολο της παραγωγής τους, προκειμένου να μεταποιήσει το προϊόν και να περάσει στην επόμενη φάση του εγχειρήματος, μέρος του οποίου προβλέπει την παραγωγή του πρώτου ελληνικού λαδιού κάνναβης. Αυτό προϋποθέτει τη δημιουργία ελαιουργείου, την οποία έχει στα σκαριά η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Θεογένης», αφού στρέφει το βλέμμα της ήδη προς τις αγορές στις οποίες θα μπορέσει να το εμπορευτεί, παράλληλα με την εγχώρια εμπορία.

Η καλλιέργεια της κάνναβης, που δείχνει να παρουσιάζει πολύ συμφέρουσα σχέση κόστους παραγωγής και απόδοσης, κερδίζει έδαφος, ωστόσο, οι…τολμηροί που εισέρχονται σε αυτή, ζητούν να βελτιωθεί το πλαίσιο που επί του παρόντος τη διέπει, τόσο για την ασφαλιστική κάλυψή της από τον ΕΛΓΑ όσο και για την ένταξή της στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία