"Τρέχει" ο σχεδιασμός για Φυσικό Αέριο στην Ορεστιάδα

Στην Ορεστιάδα θα βρίσκονται την επόμενη εβδομάδα στελέχη της Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ Α. Ε.), προκειμένου να εξετάσουν τα σημεία που θα τους προτείνει η δημοτική αρχή για την εγκατάσταση των σταθμών αποσυμπίεσης του Φυσικού Αερίου.

Στους χώρους αυτούς, που θα βρίσκονται στο βόρειο και στο νότιο όριο της πόλης, θα φτάνει σε συμπιεσμένη μορφή (CNG) το φυσικό αέριο που θα τροφοδοτήσει τους πρώτους επαγγελματίες και οικιακούς καταναλωτές της περιοχής.

Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη εξαγγελία επέκτασης του δικτύου και στην πόλη της Ορεστιάδας, μαζί με τις πρωτεύουσες των πέντε νομών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το έργο βρίσκεται πλέον στο τελευταίο στάδιο διασφάλισης των απαραίτητων οικονομικών πόρων, καθώς τον Ιούλιο αναμένεται η ένταξή τους στο ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Σεπτέμβριο η υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.   

Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Θεόδωρος Τερζόπουλος. η περίπτωση της Ορεστιάδας διαφοροποιείται μεν στον τρόπο με τον οποίο το Φυσικό Αέριο θα φτάνει στην πόλη, ωστόσο, όπως διαβεβαιώνει η ΔΕΔΑ, ο σχεδιασμός του συστήματος τροφοδοσίας είναι απλούστερος σε σχέση με τον σχεδιασμό των υπολοίπων πόλεων, αφού με το CNG τροφοδοτείται απευθείας το δίκτυο χαμηλής πίεσης. 

Όσον αφορά την ανησυχία που εκφράζεται αναφορικά με την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου στην πόλη της Ορεστιάδας, καθώς υπάρχει η υπόνοια ότι η συμπιεσμένη μορφή θα κοστίζει ακριβότερα στους καταναλωτές, η ΔΕΔΑ ξεκαθαρίζει ότι το μοναδιαίο τέλος διανομής θα είναι ίδιο για όλους τους καταναλωτές, αναλόγως της κατηγορίας του πελάτη (οικιακός, εμπορικός, βιομηχανικός). Όσο για την τιμή πώλησης της κιλοβατώρας, αυτή εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική κάθε προμηθευτή και όχι από τη ΔΕΔΑ, η αρμοδιότητα της οποίας περιορίζεται στη διανομή από τον προμηθευτή προς τον τελικό καταναλωτή. 

Το δίκτυο φυσικού αερίου στην Ορεστιάδα θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη την πόλη σε ορίζοντα 20ετίας. Το 2036, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός, οι συνδέσεις (όλων των κατηγοριών) υπολογίζεται ότι θα είναι 5.800. Η τροφοδοσία των καταναλωτών θα γίνεται από το δίκτυο διανομής που θα αναπτύξει η ΔΕΔΑ, ώστε να ανταποκριθεί στην εκτιμώμενη ζήτηση. 

Η επίσημη πληροφόρηση τοποθετεί την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης του βασικού δικτύου στα τέλη του 2018, «ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους προμηθευτές CNG να κατασκευάσουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις συμπίεσης του αερίου», εξηγούν τα στελέχη της ΔΕΔΑ. Κατά τα άλλα, η Επιχείρηση δε «βλέπει» εμπόδια (οικονομικά ή τεχνικά) που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αποκλίσεις από τα χρονοδιαγράμματα και τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει. 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία