Ορεστιάδα: 3πλασιασμό στρεμμάτων και στήριξη του "μοναδικού φουγάρου της περιοχής”, ζήτησε ο Ρώσσιος

Για έβδομη φορά μέσα σε δέκα μήνες επισκέφθηκε το εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας ο πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, Χρήστος Ρώσσιος. Το απόγευμα της Παρασκευής (3/3) συναντήθηκε με 80 περίπου παραγωγούς του Έβρου και της Ροδόπης, με αφορμή την έναρξη της σποράς και με σκοπό να περάσει το μήνυμα στον αγροτικό κόσμο ότι η Ε. Β. Ζ. επανακάμπτει και οι παραγωγοί μπορούν να την εμπιστευτούν και πάλι. 

“Η συγκέντρωση με άφησε ευχαριστημένο, με την έννοια ότι ήρθαν παραγωγοί από όλη τη Θράκη. Μου δίνει την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να τριπλασιάσουμε τα στρέμματα στην περιοχή, για να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα το εργοστάσιο να δουλέψει σε πλήρη δυναμικότητα και με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλιστούν για την περιοχή πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας απ' ότι πέρυσι και οι κάτοικοι να νιώσουν ότι το μοναδικό φουγάρο που υπάρχει εδώ, με τις προσπάθειες όλων, ξαναστήθηκε στα πόδια του και ότι υπάρχει μέλλον γι'αυτή τη Βιομηχανία και για την τευτλοκαλλιέργεια”, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τους τευτλοκαλλιεργητές ο κ. Ρώσσιος. 

Αναφερόμενος στις οφειλές που έχουν απομείνει προς τους παραγωγούς για την παραγωγή του 2016, είπε ότι η εξόφληση αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου, “ώστε οι αγρότες να είναι ικανοποιημένοι”. Απαντώντας στα παράπονα που εξέφρασε μερίδα παραγωγών για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στις πληρωμές τους, ο κ. Ρώσσιος σημείωσε ότι “μέσα σε 10 μήνες κατορθώσαμε να ξεπληρώσουμε όλο το 2015 και το 80% περίπου των οφειλών του 2016, με προσπάθειες που έγιναν από την Ε.Β.Ζ. και χωρίς χρηματοδότηση. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε εξασφαλίσει για τους αγρότες όλα τα εφόδιά τους, ώστε να έχουν μια πολύ καλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή. Με τον τρόπο αυτό θα κερδίσουν περισσότερα οι αγρότες και θα έχει όφελος και η Βιομηχανία”. 

Όσον αφορά τα κέρδη των εργοστασίων της Σερβίας (24 εκ. ευρώ), στα οποία αναφέρθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης οι αγρότες ζητώντας να χρησιμοποιηθούν για τις πληρωμές τους, ο πρόεδρος της Ε.Β.Ζ. εξήγησε ότι “δεν  μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, επειδή υπάρχει η ενεχυρίαση των μετοχών των εργοστασίων στην Τράπεζα Πειραιώς”. Ο ίδιος σημείωσε ότι για την τρέχουσα περίοδο τα κέρδη των δύο εργοστασίων της Σερβίας αναμένεται να φτάσουν τα 30 εκ. ευρώ, ήταν λακωνική ωστόσο η απάντησή του όταν ρωτήθηκε για τους λόγους που βγαίνουν προς πώληση οι δύο κερδοφόρες μονάδες. “Περιμένετε να ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός και μετά θα μιλήσουμε”, περιορίστηκε να σχολιάσει. 

Αναφορικά με την ελλειμματική στελέχωση της γεωπονικής υπηρεσίας του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας, την οποία του επεσήμαναν και οι παραγωγοί, ο πρόεδρος της Ε. Β. Ζ. είπε ότι τις επόμενες ημέρες η υπηρεσία θα ενισχυθεί με τρεις γεωπόνους, “για να καλυφθούν οι ανάγκες των αγροτών”. 

Β. Στεφανακίδης-πρόεδρος ομάδας τευτλοπαραγωγών Έβρου: “θα πιάσουμε τον στόχο των στρεμμάτων...” 

“Είχαμε ζητήσει να ανακοινωθούν από τον Νοέμβριο το τιμολόγιο, οι αυξήσεις και οι μειώσεις του 2017. Αργήσαμε πάλι φέτος και αυτά ανακοινώθηκαν αρχές Μαρτίου”, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ομάδας τευτλοπαραγωγών Έβρου, Βασίλης Στεφανακίδης. Εξέφρασε, πάντως, την άποψη ότι παρά τη μικρή μείωση που υπάρχει στα μεταφορικά, “οι αγρότες θέλουν να σπείρουν τεύτλα, γιατί και οι άλλες καλλιέργειες δεν πάνε καλά. Το τεύτλο ανέκαθεν ήταν μία παραγωγή που άφηνε εισόδημα και πιστεύω ότι θα “πιάσουμε” τα στρέμματα που έχει θέσει ως στόχο η διοίκηση, ίσως να είναι και περισσότερα. Θέλουμε να πάει καλά η καμπάνια και η Βιομηχανία να κάνει ξανά καμπάνιες σαν εκείνες που είχαμε πριν από 10 χρόνια”. 

Π. Παρασχούδης: “Η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή...”

“Ξεκινάμε όλοι μαζί μια καινούρια κοινή προσπάθεια, για να μπορέσουμε να κάνουμε πραγματικότητα την επαναλειτουργία του εργοστασίου”, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τους τευτλοπαραγωγούς ο διευθυντής του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας, Παράσχος Παρασχούδης. “Το εργοστάσιο λειτούργησε πέρυσι για 18 ημέρες (καμπάνια) και θέλουμε αυτές να τις υπερδιπλασιάσουμε”, πρόσθεσε και κάλεσε τους αγρότες να επιστρέψουν στην τευτλοκαλλιέργεια. “Αν κάθε αγρότης καλλιεργούσε το 5% της αγροτικής γης του με τεύτλα, το εργοστάσιο δεν θα είχε ποτέ πρόβλημα. Αυτή είναι η έκκληση μας προς τους αγρότες”, είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τις παρατηρήσεις των αγροτών ότι οι συνάδελφοί τους του νοτίου Έβρου παραμένουν ανενημέρωτοι για τα νέα δεδομένα της τευτλοκαλλιέργειας, ο κ. Παρασχούδης αναγνώρισε το έλλειμμα αυτό και εξήγησε ότι “η ενίσχυση της γεωπονικής υπηρεσίας και η αποσαφήνιση ορισμένων ζητημάτων θα μας επιτρέψουν να βγούμε και να πούμε καθαρές κουβέντες με τους αγρότες, ώστε να πετύχουμε τη συνεργασία μαζί τους”.  

 

Φωτογραφία της ημέρας

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία