ΕΒΖ: Στους λογαριασμούς των τευτλοπαραγωγών μπαίνουν 4 εκατομμύρια ευρώ

Στην πληρωμή σημαντικού μέρους των οφειλομένων προς τους τευτλοπαραγωγούς για το 2016 προχωρά η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, όπως είχε δεσμευτεί. Έως το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται η πλήρης εξόφληση των παραγωγών για την φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Συγκεκριμένα, δίνονται στους τευτλοπαραγωγούς 4 εκατομμύρια ευρώ από τα 11  εκατομμύρια ευρώ που είναι το συνολικό ποσό για το 2016. Ήδη έχουν υπογραφεί οι καταστάσεις πληρωμών και τα χρήματα αυτά θα εμφανιστούν αν όχι αύριο, την πρώτη εργάσιμη του νέου έτους στους λογαριασμούς των τευτλοπαραγωγών. Παράλληλα, εντός του Ιανουαρίου, πρόκειται να δοθούν άλλα 4,5 εκατομμύρια ευρώ ώστε να εξοφληθούν πλήρως οι τευτλοπαραγωγοί, καθώς ήδη από τον Σεπτέμβρη έχουν δοθεί ως προκαταβολές (για εφόδια, συντήρηση των μηχανημάτων των τευτλοεξαγωγέων κλπ), που υπολογίζονται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας στο Κόκκινο, ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χρήστος Ρώσσιος τόνισε πως «το πλάνο το οποίο συμφωνήσαμε στην τελευταία συνάντηση με τους τευτλοπαραγωγούς, υλοποιείται», προσθέτοντας πως «εξοφλήθηκαν για το 2015, μπαίνει ένα μεγάλο ποσό για το 2016 και έχουμε την ελπίδα πως πολύ σύντομα θα γίνει και πλήρης εξόφληση του 2016, ακολουθώντας την συμφωνία που κάναμε με εκπροσώπους των τευτλοπαραγωγών».

Από εκεί και πέρα, εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος, η διοίκηση της ΕΒΖ αναμένεται να ξεκινήσει περιοδεία σε διάφορες περιοχές προκειμένου να έχει συναντήσεις με τευτλοπαραγωγούς. Ειδικότερα, θα υπάρξουν επισκέψεις αρχικά στην περιοχή της Ημαθίας, της Πέλλας και της Θεσσαλονίκης. Εν συνεχεία, τα στελέχη της εταιρίας θα βρεθούν στην Ορεστιάδα και τις Σέρρες και ακολούθως στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Κλείνοντας να αναφερθεί πως υπάρχει πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την απόδοση της αυξημένης τιμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης των ζαχαρότευτλων. Τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί και πρόθεση είναι να δοθεί πέρα από το ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης, επιπλέον 40% στην τευτλοκαλλιέργεια. Ήδη μάλιστα το υπουργείο έχει υποβάλει σχετικό αίτημα προς έγκριση στην Κομισιόν και στόχος είναι εκτός από την επόμενη χρονιά, αυτό να ισχύσει και φέτος.

πηγή: Στο κόκκινο

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία