Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για την ΕΒΖ θα συζητηθεί στις 17/3 στη Βουλή 

Την Πέμπτη (17/3) το πρωί θα συζητηθεί στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, με θέμα την εξόφληση των τευτλοπαραγωγών και το μέλλον της ΕΒΖ. 

Πριν τη συζήτηση στη Βουλή, αντιπροσωπεία της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ θα επισκεφθεί την Τρίτη 15 Μαρτίου στις 3 το μεσημέρι το εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας, προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τη νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση του κόμματος.  

Στην ερώτηση που κατέθεσε, ο κ. Δελής υποστηρίζει ότι “έχει μεγάλες ευθύνες η κυβέρνηση για την εντεινόμενη αβεβαιότητα ύπαρξης της τευτλοκαλλιέργειας και των εργοστασίων ζάχαρης στη χώρα μας”, τονίζοντας πως “είναι δραματική η κατάσταση, καθώς, αν και έχει ξεκινήσει η σπορά εδώ και ένα μήνα και σε λίγες μέρες θα τελειώσει, δεν έχει εξοφληθεί το 80% (8.000.000 ευρώ) των οφειλών στους τευτλοπαραγωγούς για την παραγωγή τεύτλων που παρέδωσαν το 2015”. 

Ο βουλευτής εκτιμά ότι “αυτός είναι ο λόγος που οι τευτλοπαραγωγοί είναι ακόμα διστακτικοί και φοβούνται να ξανακαλλιεργήσουν τεύτλα στα χωράφια τους. Συνεπώς είναι ορατός ο κίνδυνος η ΕΒΖ να βρεθεί δίχως πρώτη ύλη και η ποσότητα που χρειάζεται η χώρα να εισαχθεί σχεδόν στο σύνολο της”.

Ο κ. Δελής επικαλείται επίσης τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Βιομηχανιών Ζάχαρης Ελλάδος (Ο.Ε.Β.Ζ.Ε), ότι υπάρχει απαίτηση από την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να χορηγήσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση στην Ε.Β.Ζ. Α.Ε, να εκποιήσει τα δύο εργοστάσια της στην Σερβία στον ιδιώτη ανταγωνιστή της, με τίμημα πολύ χαμηλότερο της πραγματικής τους αξίας. “Τα εργοστάσια αυτά αποτελούν τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της Ε.Β.Ζ.”, υποστηρίζει η Ομοσπονδία, και τονίζει ότι “μια τέτοια ενέργεια, με σιγουριά υπονομεύει την επιβίωση της ΕΒΖ ΑΕ, την οδηγεί στο κλείσιμο και την τευτλοκαλλιέργεια στο θάνατο, ολοκληρώνοντας το στόχο των ευρωπαϊκών μονοπωλίων του κλάδου και της ΕΕ για συγκέντρωση και συγκεντροποίηση”. 

Καταλήγοντας, ο κ. Δελής ερωτά τους συναρμόδιους υπουργούς με τι μέτρα θα εξασφαλίσουν τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της ΕΒΖ και την εξόφληση των τευτλοπαραγωγών, χωρίς, όμως, να εκποιηθούν τα δύο εργοστάσια στη Σερβία. Ερωτά επίσης εάν θα υπάρξει πρόγραμμα ανάπτυξης της παραγωγής ζάχαρης για την κάλυψη των αναγκών στη χώρα μας. 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία