Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση που είχε ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με τευτλοπαραγωγούς, εξαγωγείς, μεταφορείς, ξεκίνησε με “ένταση” για το θέμα της αποπληρωμής των παραγωγών, στο τέλος της συζήτησης μάλλον ο κ. Λάντζας κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να τους πείσει, τουλάχιστον από πλευράς προθέσεων.

Έδειξε πλήρη γνώση της κατάστασης που βρίσκεται η ΕΒΖ, περιέγραψε τις “γενικές γραμμές” ενός πλάνου ανασυγκρότησης, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του, απάντησε σε όσα ήξερε, ζήτησε χρόνο να πληροφορηθεί και να μάθει για όσα δεν γνώριζε.

Ήταν ξεκάθαρος και για το θέμα της λειτουργίας του ζαχαρουργείου της Ορεστιάδας: Αν σπείρετε, θα λειτουργήσει, αλλά για να δουλέψει χρειάζονται 30 χιλιάδες στρέμματα. Αν δεν γίνουν δηλώσεις καλλιέργειας, τουλάχιστον για τόσα στρέμματα, δεν θα σπείρετε καν”, είπε (σε ”ελεύθερη απόδοση”) ο πρόεδρος της ΕΒΖ.

Για την αποπληρωμή των καλλιεργητών, για τα τεύτλα που παρέδωσαν περύσι, τόνισε πως αποτελεί προτεραιότητα η εξόφλήσή τους και πως οι παραγωγοί δε θα χάσουν τα χρήματά τους, χωρίς να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα. Σημείωσε επίσης πως στόχος είναι, εκτός της αποπληρωμής, να εξασφαλιστεί και η πληρωμή για την παραγωγή που θα παραδοθεί τη νέα καλλιεργητική περίοδο, πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία της σποράς και στα νέα συμβόλαια να αναγράφεται “δεσμευτική” ημερομηνία πληρωμής. Ανέφερε επίσης πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η απάντηση της Τράπεζας Πειραιώς στο σχέδιο βιωσιότητας που κατέθεσε η νέα διοίκηση της ΕΒΖ, για τη χρηματοδότηση της εταιρείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κόστος παραγωγής, που σήμερα αγγίζει τα 850 ευρώ/τόνο ζάχαρης. Ο κ. Λάντζας τόνισε πως αυτό το κόστος πρέπει να “πέσει” στα 450 ευρώ, σε ορίζοντα 5ετίας. “Κι αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τους αγρότες”, είπε χαρακτηριστικά αναλύοντας παράλληλα τον τρόπο μείωσης του τιμολογίου έτσι ώστε τα λεφτά που θα “χαθούν” από το τιμολόγιο να αναπληρωθούν μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να αξιοποιηθούν, μέσω Ε. Ε. Όπως διαφάνηκε, η ΕΒΖ προσανατολίζεται να υποστηρίξει τη δημιουργία “ομάδων παραγωγών”, ως ένα από τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης.

Για το θέμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που τέθηκε, διευκρίνισε πως δεν είναι θέμα της εταιρείας, αλλά αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εν κατακλείδι, ο νέος πρόεδρος της ΕΒΖ, Γιώργος Λάντζας, φάνηκε “διαβασμένος” για την τευτλοκαλλιέργεια και ειλικρινής όπως παραδέχτηκαν μετά τη συνάντηση αρκετοί παραγωγοί, οι οποίοι όμως διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους, απολύτως δικαιολογημένα, κυρίως λόγω της απουσίας συγκεκριμένης απάντησης για το χρόνο εξόφλησής τους. Αν τα λόγια θα γίνουν πράξεις θα φανεί σύντομα καθώς ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Ε. Β. Ζ.

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία