Το 6ο Σεμινάριο Εβρίτικης Γκάιντας στο Διδυμότειχο

Το σεμινάριο εβρίτικης γκάιντας ξεκινά την Πέμπτη 17 Αυγούστου στο Διδυμότειχο, με πρωτοβουλία του συλλόγου “Ιωάννης Δούκας Βατάτζης” και με την υποστήριξη του δήμου Διδυμοτείχου.

Το σεμινάριο θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 21/8 και το πενθήμερο πρόγραμμά του θα αναπτυχθεί σε πέντε βασικούς άξονες: το “παιχτικό”, των παρουσιάσεων βετεράνων μουσικών, των διαλέξεων, των περιηγήσεων, των γλεντιών και της συναυλίας.  

Εν όψει της φετινής, 6ης διοργάνωσης, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Σεμιναρίου, Χάρης Σαρρής, σημειώνει ότι και φέτος σκοπός του σεμιναρίου είναι, “μέσα από μια δέσμη δράσεων, να λειτουργήσει ως γονιμοποιό στοιχείο για μια μετα-κοινότητα ανθρώπων που σχετίζονται ή απλά αγαπούν την γκάιντα. Φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένας ζωτικός χώρος στον οποίο η προφορική και η εγγράμματη μέθοδος διδασκαλίας συναντιούνται και η τυπική με την άτυπη μέθοδο μάθησης συνυπάρχουν. Σ' αυτόν τον ζωντανό και γονιμοποιό χώρο όλοι έχουν κάτι να πάρουν, όλοι έχουν κάπως να ωφεληθούν...Το μεγάλο στοίχημα πίσω από το Σεμινάριο είναι η συγκρότηση μιας μετα-κοινότητας, η οποία θα φέρνει σε επαφή όλους όσους ασχολούνται με το όργανο, από διαφορετική σκοπιά πλέον και θα λειτουργεί ως πεδίο ζύμωσης. Η μετα-κοινότητα αυτή αποτελείται από παλαιούς γκαϊντατζήδες, μαθητευόμενους γκαϊντατζήδες, φοιτητές, ερευνητές, επιστήμονες και φίλους του οργάνου. Σκοπός δεν είναι η εσωστρέφεια, με μια «κεντρομόλο» αναπαραγωγή «κομματιών», «τραγουδιών» στο πλαίσιο του «λιβανίσματος» μιας κλειστής συντεχνιακής επαγγελματικής γνώσης. Στόχος είναι η εξωστρέφεια. Φιλοδοξούμε η ετήσια αυτή συνάντηση για γίνει ένα παράθυρο προς τον Έβρο, προς την γκάιντα και, κυρίως, προς το σήμερα. Πεδίο γνώσης και αναστοχασμού. Οραματιζόμαστε το Σεμινάριο να προσφέρει μια «ολιστική» παρουσίαση της γκάιντας, της μουσικής και των μουσικών της...” 

Οι φιλοξενούμενοι του σεμιναρίου διαμένουν σε ανακαινισμένο διώροφο ξενώνα, όπου συνυπάρχουν για πέντε ημέρες, παρακολουθούν τις δράσεις του Σεμιναρίου και κυρίως διαδρούν μέσα από ατελείωτες «γκαϊντοκουβέντες» μέχρι τις πρωινές ώρες...

Δείτε περισσότερα και το αναλυτικό πρόγραμμα:

https://www.facebook.com/events/1246707375452014/