“Γυναίκες-δύναμη γονιμότητας” στην Art Gallery της Αλεξανδρούπολης 

Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Εβρίτη Δημοσθένη Σωτηρούδη, που θα φιλοξενήσει η Art Gallery της Αλεξανδρούπολης, θα πραγματοποιθούν την Πέμπτη 10 Μαΐου στις 8 το βράδυ. 

Η έκθεση με τίτλο «Γυναίκες-δύναμη γονιμότητος» παρουσιάζεται στο πλαίσιο των “Ελευθερίων” και θα λειτουργήσει για έναν μήνα, μέχρι τις 10 Ιουνίου.  

“Γυναίκες-δύναμη γονιμότητας” 

Η ανθρώπινη μορφή (και ως επί το πλείστον η γυναικεία) κυριαρχούν. Δεν θα ήταν διόλου υπερβολή να ειπωθεί ότι με το έργο του επιχειρεί να δημιουργήσει έναν ύμνο στον άνθρωπο, κραυγάζοντας ,την εμπιστοσύνη του σε αυτόν και τις δράσεις του. Μια εμπιστοσύνη πηγαία και γνήσια που καμία δύσκολη «πραγματικότητα» δεν έχει τη δυνατότητα να την ταράξει. Εύσαρκες μορφές, εύχυμες, με σωματική διάπλαση εύρωστη που συμβολοποιούνται μέσα από την αφαίρεση και τον υπερτονισμό συγκεκριμένων χαρακτηριστικών . Κυρίως η γυναίκα αποτελεί ένα κατεξοχήν σύμβολο στο έργο του. Είναι το σύμβολο που συμπυκνώνει ίσως την έννοια της ύπαρξης και της ζωής. Ο ερωτισμός, η γονιμότητα, η μητρότητα, η αγάπη, η τρυφερότητα, η πίστη αλλά και ο πόνος και η δυναμικότητα είναι στοιχεία που συνέχουν και μορφοποιούν τις γυναικείες μορφές.» γράφει για τον ζωγράφο Δημοσθένη ο ιστορικός τέχνης, Βασίλειος Μακέδος. 

Ο Δημοσθένης Σωτηρούδης, γεννημένος στα Πετρωτά Έβρου, ζει και δημιουργεί στην Καβάλα. Σπούδασε στην Ελευθέρα Σχολή Καλών Τεχνών και στην Κρατική Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών στη Στουτγκάρδη και, μετά από ένα ταξίδι αναζήτησης στις ΗΠΑ, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Καβάλα το 1975. Έχει εργασθεί ως μουσειακός γλύπτης για την Αρχαιολογική Υπηρεσία και έβαλε τη σφραγίδα του για το στήσιμο πολλών εκθέσεων μουσείων τις τελευταίες δεκαετίες με πιο πρόσφατο το αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου.

Οι δημιουργίες του έχουν εκτεθεί σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία