Την προβολή της ταινίας Microbirth Movie διοργανώνει την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί στον παιδότοπο «Παραμύθι δίχως τέλος» η Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Έβρου.

Η δράση γίνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Σεβασμού στη γέννα και θα επαναληφθεί σε Αλεξανδρούπολη και Διδυμότειχο. Η ταινία των Toni Harman και Alex Wakeford, φωτίζει τα μυστικά του τοκετού και έχει στόχο να προβληματίσει το κοινό για τις αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία 30 χρόνια στον τρόπο της γέννας, για τις οποίες πολλοί επιστήμονες εκφράζουν την άποψη ότι μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών.  

Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της «σποράς του μικροβιώματος του μωρού» στη διάρκεια του τοκετού, με τα ίδια τα βακτήρια της μητέρας –τα βακτήρια αυτά που βοηθούν να «εκπαιδευτεί» το ανοσοποιητικό σύστημα για να μπορεί να αναγνωρίσει τι είναι «φιλικό» και τι «εχθρικό». Αυτή η «σπορά» των βακτηρίων είναι απαραίτητη και, ακόμα κι όταν ένας φυσικός τοκετός δεν είναι εφικτός. Η επαφή του μωρού με τη μητέρα του «σώμα με σώμα» και ο θηλασμός προσφέρουν επίσης τα βακτήρια που είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Οι παραγωγοί της ταινίας και οι επιστήμονες που συμμετέχουν καταδεικνύουν, μέσα από την έρευνά τους, ότι αυτή η «σπορά του μικροβιώματος» τη στιγμή της γέννας καθορίζει σημαντικά την υγεία του ανθρώπου σε ολόκληρη τη ζωή του. 

 Εξέχοντες επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Βόρεια Αμερική συμμετέχουν στο MICROBIRTH εκφράζοντας την ανησυχία τους για το πώς οι σύγχρονες πρακτικές των γεννήσεων μπορεί να παρεμβαίνουν σε σημαντικές βιολογικές διαδικασίες καθιστώντας τα παιδιά μας ενδεχομένως περισσότερο επιρρεπή σε ασθένειες αργότερα στη ζωή. Πρόσφατες πληθυσμιακές μελέτες έχουν δείξει τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή ότι έχουν περίπου ένα 20% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος, 20% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1, αντίστοιχο κίνδυνο να εμφανίσουν παχυσαρκία ή γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η νόσος του Crohn ή κοιλιοκάκη.  Όλες οι διαταραχές αυτές συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

 Η ταινία  MICROBIRTH διερευνά πολλές πιθανές εξηγήσεις. Εάν ένα μωρό γεννιέται με καισαρική τομή, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τη "σπορά" του μικροβιώματος του μωρού, την κρίσιμη μεταφορά των καλών βακτηρίων από τη μητέρα στο παιδί κατά τη γέννηση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού να μην αναπτύσσει πλήρως τις δυνατότητές του. Μια άλλη υπόθεση είναι η πραγματική διαδικασία του κολπικού τοκετού, συμπεριλαμβανομένου του κοκτέιλ των ορμονών που παράγονται κατά τη διάρκεια του τοκετού, θα μπορούσε να επηρεάζουν βαθύτατα τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και το μεταβολισμό του μωρού.

 


Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία