“Fashion Revolution” στην Αλεξανδρούπολη

Σημείο του “Fashion Revolution” θα είναι για μία ακόμα χρονιά το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη. 

Η εκστρατεία “whomademyclothes” ή-σε μετάφραση- “ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου;” διοργανώνεται και φέτος τις τρεις τελευταίες ημέρες του Απρίλη σε τέσσερα σημεία της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λέσβο και Αλξανδρούπολη) και σε 95 συνολικά χώρες του κόσμου, με τη συμμετοχή σχεδιαστών, brands, ακαδημαϊκών, συγγραφέων, επιχειρηματιών και πολιτικών προσωπικοτήτων από όλο τον πλανήτη.  

Το τριήμερο της Αλεξανδρούπολης (28, 29 και 30 Απριλίου) περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις και δράσεις: 

Παρασκευή 28 Απριλίου

-Προβολή ταινίας, «Slowing down fast fashion», του Alex James.

Ώρα έναρξης: 20:30.

Είσοδος ελεύθερη.

Σάββατο 29 Απριλίου

-"Βάλε χρώμα": Εργαστήρι επεξεργασίας χρώματος και ενδυμάτων. Το Μουσείο Τέχνης του Μεταξιού παρουσιάζει τεχνικές βαφής για νέους. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να τονώσει και να εμπνεύσει τους νέους να εκτιμήσουν την αξία των παλαιών/φθαρμένων αντικειμένων και να τους μυήσει σε τεχνικές ανακύκλωσής τους. Ταυτόχρονα, τους ευαισθητοποιεί στη διαδικασία κατασκευής ενδυμάτων και σε θεμιτές εμπορικές πρακτικές. Οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν διαφορετικούς τρόπους βαφής και στη συνέχεια θα μετατρέψουν ένα παλιό βαμβακερό κομμάτι (μπλουζάκι, σορτς, κάλτσες κλπ.) σε καινούριο ένδυμα. Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα παλιό μπλουζάκι. 

Επιμέλεια εργαστηρίου: Nic Jennings, Μουσείο Τέχνης Μεταξιού

Διάρκεια: 2 ώρες,

Ώρα έναρξης: 12:00

Ηλικίες: Για παιδιά από 8 ετών και άνω

Περιορισμένος αριθμός θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

-Swap it, don’t shop it!: Κάθε ρούχο συνδέεται με μια προσωπική ιστορία. Κάθε επισκέπτης μπορεί να φέρει από 1 έως 5 κομμάτια από την ντουλάπα του, ρούχα ή/και αξεσουάρ, και να τα ανταλλάξει με αυτά που επιθυμεί. Τα ρούχα θα πρέπει να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση.

Κυριακή 30 Απριλίου

Street Performance “Unique”: μια ακτιβιστική performance δρόμου με 5 ερασιτέχνες ερμηνεύτριες.

Στην πλατεία του Φάρου οι ερμηνεύτριες εξιστορούν την εξέλιξη του γυναικείου ενδύματος τα τελευταία 100 χρόνια. Εμφανίζονται φορώντας ένα ιδιαίτερο κομμάτι από περασμένες δεκαετίες. Μια ενδυματολογική χρονογραμμή με κεντρικό άξονα το χαρακτήρα και την μοναδικότητα της κάθε εποχής, σε σχέση με την έκφραση της μόδας, την δημιουργικότητα αλλά και την ποιότητα στην κατασκευή.

Στόχος της performance είναι να δώσει ένα μήνυμα στο κοινό σε σχέση με την μαζική παραγωγή και κατανάλωση ενδυμάτων με έμμεσες συνδέσεις στις συνθήκες κατασκευής και δημιουργίας τους. Στο βωμό της “φτηνής” μόδας τι ακριβώς θυσιάζεται;

Οργάνωση: Βαλεντίνα Σωκράτους, ΕΜΘ

Ώρα: 12:00 μεσημέρι. 

Τοποθεσία: Φάρος Αλεξανδρούπολης.

Ερμηνεύτριες: Σέρμπου Ναίς, Θωμαίδου Ελισάβετ-Γαλήνη,Φαρμακίδου Μαρία,Παλατσούδη Κατερίνα Γεωργία, Τσομπανούδη Ειρήνη.

Τι είναι το FashionRevolution 

“Γεννήθηκε” μέσα από τα ερείπια του εργοστασίου ειδών ένδυσης της Rana Plaza στο Μπαγκλαντές: στις 24 Απριλίου 2013, μια ημέρα μετά την εμφάνιση ρηγμάτων στους πρώτους ορόφους των εγκαταστάσεων, το κτηριακό συγκρότημα κατέρρευσε προκαλώντας τον θάνατο 1.134 και τον τραυματισμό 2.500 ανθρώπων.

Στο Fashionrevolution το κοινό έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για ζητήματα όπως οι εργασιακές συνθήκες και οι απολαβές των ανθρώπων που φτιάχνουν τα ρούχα μας, η παιδική εργασία, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η βιώσιμη μόδα...

Περισσότερα στο:http://fashionrevolution.org/country/greece/


Φωτογραφία της ημέρας

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία