Το 2ο Φεστιβάλ Via Egnatia στην Π. Ε. Έβρου παρουσίασαν οι διοργανωτές 

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έναρξη των εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Via Egnatia στην περιφερειακή ενότητα Έβρου.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 3 και 4 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ “φτάνει” στον δήμο Αλεξανδρούπολης, που θα φιλοξενήσει δράσεις και εκδηλώσεις που επελέγησαν και προετοιμάστηκαν “με περισσή προσοχή, ώστε να τύχουν της μέγιστης διάδρασης με τους πολίτες”, ανέφερε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης (30/8) ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. “Συνδυάζονται όλα τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος που πηγάζουν από την αρχαία Εγνατία Οδό, με τα αντίστοιχα του παρόντος, και του μέλλοντος που επιθυμούμε», πρόσθεσε, παρουσία και των εκπροσώπων των τοπικών φορέων πουσυμβάλλουν στη διοργάνωση, 

Αναφερόμενος στον αγώνα “Via Egnatia Run”, ο κ. Πέτροβιτς σημείωσε ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία και μία πρωτοτυπία που χαρακτηρίζει τις εκδηλώσεις του Έβρου, συμπλήρωσε ωστόσο ότι υπάρχουν σκέψεις για “επιμήκυνση” της διαδρομής, από τους Κήπους μέχρι την Ηγουμενίτσα, “σε έναν αγώνα πολλών ημερών, ο οποίος θα συνοδεύεται από δρώμενα σε κάθε περιοχή που θα διέρχονται οι δρομείς”, όπως είπε. 

Πρόθεση των διοργανωτών (ΠΑΜΘ και οι περιφερειακές της ενότητες) είναι ο αγώνας αυτός “να ενώνει τέσσερις Περιφέρειες, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, με πολλές παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που σημειολογικά θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό αθλητικό γεγονός για την Ευρώπη και όχι μόνο».

Via Egnatia Run: “Στα χνάρια της ιστορίας και της αρχαίας Εγνατίας Οδού...”

Για τη διοργάνωση του Via Egnatia Run μίλησαν στη συνέντευξη τύπου ο Τεχνικός Διευθυντής Run Greece-Στίβου ΜΓΣ Εθνικού & Αντιπρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κωνσταντίνος Πατερόπουλος και ο υπεύθυνος του Running Team, Αντώνιος Κουφός. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 5:30 το απόγευμα από τα Λουτρά Τραϊανούπολης και θα καταλήξει στο “Νομαρχείο”, στην Αλεξανδρούπολη. 

«Το Via Egnatia RUN είναι ένας πολλά υποσχόμενος αγώνας ιστορικής αναδρομής και αναβίωσης της Αρχαίας Εγνατίας. Προσδοκούμε να γίνει ένας αγώνας για μυημένους δρομείς από όλη την Περιφέρεια και τις γείτονες χώρες, αλλά και για τον απλό κόσμο που περπατάει και τρέχει καθημερινά στην πόλη μας», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πετρόπουλος. Από την πλευρά του, ο κ. Κουφός αναφέρθηκε στις τεχνικές λεπτομέρειες του αγώνα και στην επιτακτική ανάγκη να μπει η φυσική αγωγή στην καθημερινότητά του σύγχρονου πολίτη. «Μοιραζόμαστε κοινό όραμα με τον Αντιπεριφερειάρχη για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιοχή μας”, είπε συγκεκριμένα ο κ. Κουφός και πρόσθεσε: “Το Via Egnatia RUN γίνεται κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας Οδού, που αποτελεί σημαντικό ιστορικό υπόβαθρο για το συγκεκριμένο αγώνα. Δίνουμε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν ιστορικές ομορφιές του τόπου μας, ενώ παράλληλα ενισχύουμε τον αθλητικό τουρισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία». 

Α. Γιαννακίδου: Το “κυνήγι το θησαυρού Via Egnatia θα αναδείξει την διαχρονική αξία της Εγνατίας 

Στη δράση με τον τίτλο “κυνήγι του θησαυρού Via Egnatia”, στην οποία το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης είναι συνδιοργανωτής, αναφέρθηκε η υπεύθυνη του Μουσείου, Αγγελική Γιαννκίδου. Το «Κυνήγι Θησαυρού Via Egnatia» έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί. «Είναι μια δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους, μια βιωματική εμπειρία σε 9 μνημονικούς σταθμούς της Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι θα γίνουν αφορμή για πολλούς γρίφους και εκπλήξεις. Μέσα από όλο αυτό αναδεικνύεται η διαχρονική αξία της Via Egnatia, η γεωπολιτική σημασία της περιοχής μας και της Αλεξανδρούπολης». 

Η κα. Γιαννακίδου αναφέρθηκε και στην επίδειξη πολεμικών βυζαντινών τεχνών από τους Κορύβαντες, ένα σχήμα νέων παιδιών που ασχολείται με μεσαιωνικές πολεμικές τέχνες ειδικά της βυζαντινής και ρωμαϊκής εποχής.

ΚΕΔΗΦΩΤ-Δ. Καραγεωργίου: “Ελάτε να δείτε την Εγνατία με έναν διαφορετικό τρόπο...”

Κάλεσμα στους πολίτες να επισκεφθούν την έκθεση φωτογραφίας που θα λειτουργήσει από τις 3 έως τις 11 Σεπτεμβρίου στο “Νομαρχείο” με θέμα την αρχαία και τη σύγχρονη Εγνατία, απηύθυνε ο πρόεδρος του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης Δημοσθένης Καραγεωργίου. «Ελάτε να δείτε μέσα από το φακό των φωτογράφων την Εγνατία Οδό με έναν διαφορετικό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά. Η έκθεση, την οποία έχουν επιμεληθεί τα μέλη του ΚΕΔΗΦΩΤ, θα λειτουργεί από τις 8 έως τις 11 το βράδυ.  

Ι. Μ. Αλεξανδρούπολης-Γεώργιος Δροσάκης: “Βυζαντινοί ύμνοι με ταυτότητα Κωνσταντινούπολης...”

Στο Φεστιβάλ θα συμμετέχει με τη χορωδία ιεροψαλτών της και η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως,Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης. Η ιδιαίτερη αυτή μουσική εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ στο “Νομαρχείο”. Στην εμφάνιση της χορωδίας αναφέρθηκε ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου και υπεύθυνος της χορωδίας ιεροψαλτών της Μητρόπολης, Γεώργιος Δροσάκης. «Οι ιεροψάλτες είναι οι συνεχιστές μιας πολύ μεγάλης και πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η Κωνσταντινούπολη, η Πόλη, το ένα άκρο της Εγνατίας Οδού. Θα ψάλουμε βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ύμνους από μελουργούς που δρουν κυρίως στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και της Θράκης», ανέφερε ο κ. Δροσάκης.  

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και στη μεγάλη συναυλία των STAVENTO, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ στο “Νομαρχείο”. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν και η πρόσκληση των διοργανωτών είναι ανοιχτή για όλους. 


Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία